ZielonaEminencjaAdmin
Zawsze mnie to ciekawiło, po co w ogóle jest "Biel"?? Co ona oznacza?? Co reprezentuje??
Moim zdaniem biel dodaje jakby uroku uroczystości. Ma na celu uświęcenie liturgi.
Wg mnie biel symbolizuje (tak jak ministranci) chóry aniołów i zastępy niebieskie, które służą Bogu.
A gdzie są nasze bielanki i chorąży... Dlaczego one milczą?! Czyżby nie mieli pojęcia czemu na najważniejszych uroczystościach kroczą przed Najświętszym Sakramentem?!
Moim zdaniem, biel to dziewczęca służba, która ma na celu nadanie uroczystego wyglądu, poprzez sypanie kwiatów przed Najświętszym Sakramentem, niesienie poduszek czy chorągwii. W naszej parafii przyjęło sie że biel jest potrzebna tylko w procesjach... Wydaję mi się że moglibyśmy pełnic jakiś inne funkcje np. pomoc w dekoracji kościoła czy samo sprzątanie.
No właśnie... a jesteś pewna ile osób by przyszło do takich prac?! Pomysł świetny, tylko wy macie problem ze zbiórkami, a co dopiero mówić o innych pracach.
Zaglądacz
trafne sugestie ,tylko od takich spraw jak sprzątanie kościoła i strojenie są odpowiednie osoby, a nie biel chyba??
No nie biel... jest wolontariat... i inne zespoły.
Biel jako służba liturgiczna jest potrzebna tylko podczas ważnych Nabożeństw lub Mszy. Inne akcje mogą być przez biel organizowane, ale to już nie SŁUŻBA LITURGICZNA.
Mamy problem ze zbiórkami to prawda szczególnie ta starsza biel, ale wynika to z tego że większość z nas studiuje, pracuje i nigdy nie da się ustalić odpowiedniego terminu tak by wszystkim pasowało, nawet jeśli chodzi o weekendy, bo mamy rónież i studentów zaocznych, których tez jest niemało...
ZielonaEminencjaAdmin
Z tym sprzątaniem to nie głupi pomysł... Hmmm... Nawet chyba x. Proboszcz był by zadowolony Ja jestem też za tym żeby ministranci pomogli bielanką bo (jak to mówi moja Babcia) mają takie chude pęciny... Tylko dokładnie nie wiem o co jej chodzi...
Moim zdaniem jest to dobry pomysł ze sprzątaniem i ubieraniem kościoła pod warunkiem, że będą to robić wszystkie zespoły parafialne jednocześnie, ponieważ (tak jak mówiliście wcześniej) z jednej grupy przyszłoby bardzo mało osób... Ale nie może być tak, że kościół będzie sprzątany tylko przez młodzież, bo jak wiemy każdy ma szkołę i inne zajęcia... Są chyba odpowiednie osoby, które sprzątają kościół co jakiś czas, tak?